Emotioneel Nuchter Worden

Ontbreekt er iets in je herstel?

Herstellende alcoholisten danken hun leven aan de 12 Stappen. Maar na verloop van tijd worstelen velen van ons met een vaag gevoel dat er iets ontbreekt in onze nuchterheid. Zelfs als we naar bijeenkomsten komen, blijven gebreken en verstoorde emoties hardnekkig bestaan.

Als je opgroeide in een alcoholisch of een disfunctioneel gezin, is er hoop. Volwassen Kinderen van Alcoholisten/ Disfunctionele Families is een anonieme 12-Stappen gemeenschap die je helpt om Emotionele Nuchterheid te bereiken – de diepe genezing van geest, lichaam en ziel, zoals Bill W. dit als eerste voor ogen had.

In ACA ervaren kinderen uit disfunctionele gezinnen onvoorwaardelijke liefde voor zichzelf, met hulp van onze Hogere Macht. We laten langzaam onze verstoorde manier van denken en de ontevredenheid los;  deze hadden we overgehouden aan de manier waarop we zijn grootgebracht.

Je verleden doet er nog steeds toe

Herstellende alcoholisten richten zich op ‘leven in het heden’: Eén Dag Tegelijk. Maar als je jeugd verstoord werd door de in alcoholische huishoudens gebruikelijke chaos, verwaarlozing en misbruik, dan kan het een fatale fout zijn om voorbij te gaan aan het verleden.

Zonder hulp raken volwassenen met een dergelijke voorgeschiedenis verzeild in een tragische intergenerationele cyclus. Zij ervaren voortdurende schaamte en gebrek aan zelfvertrouwen, zoals ze dat aangeleerd hebben in hun kindertijd. Velen, maar niet allen, worden alcoholist of ontwikkelen andere verslavingen. Zij worstelen met persoonlijke relaties, thuis en op het werk. Door hun pijn behandelen ze degenen die het dichtst bij hen staan vaak het slechtst.

Deze terugkerende patronen in het leven worden beschreven in de Kenmerken van Volwassen Kinderen (De Waslijst). Als je jezelf hierin herkent kan het zijn dat je bent beïnvloed door familiedisfunctie, -alcoholisme of een vergelijkbaar jeugdtrauma.

ACA kan helpen

ACA is geen vervanging van nuchterheid bij alcoholisme, maar het versterkt ons herstel.

Bill W., die zelf in zijn kindertijd ernstig trauma opliep, voorspelde in 1956 dat in de toekomst een nieuwe gemeenschap de 12 stappen met een liefdevolle zelfhulpgroep zou combineren om diepe “psychische schade” te kunnen herstellen. In ACA zien wij, net zoals Bill W. zich voorstelde, ons verleden samen onder ogen en houden we op te herhalen wat ons door anderen is aangedaan.

Door de hulpmiddelen en de aangepaste stappen van ACA toe te passen, aanvaarden wij onze machteloosheid ten aanzien van ons pijnlijke verleden en gebruiken wij een niet-beschuldigende inventaris om ons huidige gedrag bij te stellen.  Met hulp van onze Hogere Macht treden we onszelf tegemoet met liefde en vriendelijkheid, en gaan we zorgzame relaties aan met mensen die ons waarderen om wie we zijn.

Door Emotionele Nuchterheid laten we de Kenmerken uit onze kindertijd gaan en ondervinden we de 12 Beloften van ACA. Eindelijk weten we wat ‘gelukkig, vreugdevol en vrij’ is.

Fragmenten uit ons drieluik -Emotioneel Nuchter Worden- . Dit is gratis te downloaden. We nodigen je van harte uit om een ACA-bijeenkomst bij je in de buurt bij te wonen voor meer informatie.

© Adult Children of Alcoholics & Dysfunctional Families
Proefvertaling IG#598 ter goedkeuring van de ACA WSO