De Oplossing

De oplossing is om je eigen liefdevolle ouder te worden. Naargelang ACA een veilige plek voor je wordt, zul jij de vrijheid vinden om alle ingehouden pijn en angsten te uiten en jezelf te bevrijden van schuld- en schaamtegevoelens uit het verleden. Je zult een volwassene worden die niet langer gevangen zit in reacties uit je jeugd. Je zult het kind in jezelf herstellen en leren jezelf te accepteren en lief te hebben.

Het herstel begint wanneer we uit ons isolement durven te komen. Gevoelens en weggestopte herinneringen zullen terugkeren. Door geleidelijk de last van het onuitgesproken verdriet los te laten, verwerken we langzaam het verleden. We leren onszelf heropvoeden met zachtheid, humor, liefde en respect. Dit proces stelt ons in staat om onze biologische ouders te zien als het middel voor ons bestaan. Onze echte ouder is een Hogere Macht die door sommigen van ons God wordt genoemd. Ook al hadden we alcoholische of disfunctionele ouders, onze Hogere Macht gaf ons de Twaalf Stappen van Herstel.

We herstellen door het volgende te doen: We werken aan de stappen, we gaan naar bijeenkomsten en we gebruiken de telefoon. We delen met elkaar onze ervaring, kracht en hoop. We leren om één dag tegelijk ons zieke denken te herstructureren. Wanneer wij onze ouders niet meer verantwoordelijk houden voor onze huidige daden, zullen we vrij zijn om uit onszelf gezonde beslissingen te nemen, in plaats van te reageren op anderen. We gaan vooruit van lijden, naar helen, naar helpen. We worden ons bewust van een gevoel van heelheid, waarvan we niet wisten dat het mogelijk was. Door regelmatig deel te nemen aan bijeenkomsten zal je ontdekken wat ouderlijk alcoholisme of familie-disfunctie is: een ziekte die je als kind hebt opgelopen en die jou als volwassene nog steeds beïnvloedt.

Je zult leren om in het hier en nu de focus op jezelf te houden. Je zult de verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen en voorzien in je eigen opvoeding. Dit doe je niet alleen. Kijk om je heen en je ziet anderen die weten hoe jij je voelt. We houden van je en moedigen je aan, wat er ook gebeurt. We vragen aan jou om ons te accepteren zoals wij ook jou accepteren. Dit is een spiritueel programma, gebaseerd op daden die voortkomen uit liefde. We zijn er zeker van dat naarmate de liefde in jou groeit, je mooie veranderingen zult zien in al je relaties, vooral met God, jezelf en je ouders.

© Adult Children of Alcoholics & Dysfunctional Families
Proefvertaling IG#598 ter goedkeuring van de ACA WSO

Download De Oplossing als PDF