De Waslijst

Deze kenmerken lijken we gemeen te hebben doordat we zijn opgegroeid in een alcoholisch huishouden.

1) We raakten geïsoleerd en werden bang voor mensen en autoriteitsfiguren.
2) We zochten keer op keer naar goedkeuring en verloren daardoor onze identiteit.
3) We zijn bang voor boze mensen en iedere vorm van persoonlijke kritiek.
4) We worden zelf alcoholist, trouwen er met een, of beide, of vinden een andere dwangmatige persoonlijkheid – zoals een werkverslaafde – om aan onze ziekelijke drang naar verlating te voldoen.
5) We leven vanuit het perspectief van slachtoffers en worden aangetrokken door deze karakterzwakte in onze liefdes- en vriendschapsrelaties.
6) We hebben een te sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel en het is gemakkelijker ons bezig te houden met anderen dan met onszelf; hierdoor hoeven we onze eigen fouten niet onder de loep te nemen.
7) We voelen ons schuldig als we voor onszelf opkomen, in plaats van toe te geven aan anderen.
8) We zijn verslaafd geraakt aan spanning.
9) We verwarren liefde met medelijden en neigen naar het “liefhebben” van mensen met wie we “medelijden“ hebben en die we kunnen “redden”.
10) We hebben de gevoelens uit onze traumatische jeugd weggestopt en zijn het vermogen om te voelen – of onze gevoelens te uiten – kwijtgeraakt, omdat het te veel pijn doet (ontkenning).
11) We veroordelen onszelf zwaar en hebben een zeer laag gevoel van eigenwaarde.
12) We zijn afhankelijke personen met sterke verlatingsangst, en zullen alles doen om vast te houden aan een relatie, om de pijnlijke gevoelens van verlating niet te hoeven voelen. Deze gevoelens hebben we gekregen doordat we zijn opgegroeid bij zieke mensen die er emotioneel niet voor ons waren.
13) Alcoholisme is een familieziekte; wij werden para-alcoholisten (codependent) en namen de kenmerken van die ziekte over, zelfs zonder ooit gedronken te hebben.
14) Para-alcoholisten zijn eerder geneigd te reageren dan bewust uit zichzelf te handelen.

– Tony A., 1978

© Adult Children of Alcoholics & Dysfunctional Families
Proefvertaling IG#598 ter goedkeuring van de ACA WSO

Download De Waslijst als PDF